lördag 27 juli 2013

Guld - hur vet man att det ar akta?

Har du någonsin funderat på varför pirater har så fula tänder? Antingen beror det på deras dåliga vanor, alternativt på deras girighet. Pirater är välkända för att bli som onda guldjägare och även att inse om vad som är äkta eller kanske inte, de biter bokstavligen normalt en bit av guldet för att se efter. Detta heter bittestet. Förvisso är det inget sätt en export skulle rekommendera, men pirater gör ofta som de själva  vill. De vet att guld är en mycket mjuk metall. När de biter i hörnet av mynt, förväntar de sig att se markeringar av deras tänder på myntet. Som de säger, desto renare guld, desto lättare är det att se markeringarna. Vi rekommenderar dock ej denna metod eftersom det skadar tänderna. En av de vanligare andra metallerna är målad bly. Det är mycket mjukare och mycket smidigare än guld. Om du inte vill att dina tänder ska likna de hos en piratbesättning finns det andra metoder för att säkerställa äktheten på ditt guld:

Densiteten
Folk testar deras metall inte bara för att kontrollera dess äkthet utan också för att se ifall den metall de håller i sina handflator är vad de alla vara. Många, inklusive människor som jobbar med det, klarar inte av att se skillnaden mellan mynt av mässing och guld. Med en korrekt stabilitet eller dimension kan du titta på soliditeten. Väg det först. Du kan även prova att sänka det i vattet. Den viktigaste detaljen som skiljer t ex guld och platina åt är att guld har mycket högre densitet. Har du 2 mynt som du kan jämföra blir det mycket lättare. Så nästa gång du märker en situation det ser också ut som guld men det verkar också som en platina, då vet du betydligt bättre vad som är vad. Att gå till botten-testet är ganska likt det bett-test som beskrevs tidigare. Skillnaden är att istället för att använda tänderna använd t ex en vass nål. Fäst den tydliga punkten i guld. Om spännet sprickor då det inte guld. Återigen är guld lätt att faktiskt buckla och plats eftersom denna metall är flexibel. Det är dock inte enkelt att komma till botten.

Okulär inspektion
Trots den berömda tron att faktiskt guld glittrar om det placeras direkt solljus, är detta inte sant. Det kanske du inte visste? Inte heller bör glittra i skuggan. Testa om guld är äkta genom att bara genom att titta på det i solen. Det ska dock behålla sin färg. Det finns säkert andra  metaller som gnistrar när de placeras under direkt dagsljus, men guld är inte en av dem.

Gnugga myntet med en trasa
Precis som Aladdin gnider sin berömda lampa, gnugga myntet med en tygtrasa eller en trasa från en juvelare. Se upp så att det inte flagnar. Om det gör det är det antagligen förgyllt. Äkta mynt ska inte ta skada av vanligt gnuggande.

Dessa är bara några av många saker du kan göra för att säkerställa äktheten på ditt guld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar